Po czterech latach nauki absolwenci uzyskają bardzo dobre przygotowanie ogólnokształcące,
znajomość dwóch języków obcych: angielskiego, niemieckiego, oraz gruntowne przygotowanie zawodowe.
Nauka w technikum kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe i uzyskaniem tytułu technika oraz egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych. Można również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
i turystycznych.
Nasza szkoła spełnia standardy jakości wynikające z jej zadań określonych w prawie oświatowym:
- uzyskuje dobre wyniki kształcenia
- stwarza dobrą atmosferę pracy (szkoła bezpieczna)
- umożliwia rozszerzanie i realizację zainteresowań uczniów
- posiada bazę dydaktyczną umożliwiającą realizację programu szkoły ponadgimnazjalnej
- zatrudnia wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną przygotowaną do realizacji programu szkoły ponadgimnazjalnej
Po trzech latach nauki i praktyki zawodowej w Zasadniczej Szkole Zawodowej absolwent będzie dobrze przygotowany do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Zdobyte kwalifikacje w zawodzie kucharz mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkole średniej. Po ukończeniu szkoły można podjąć pracę w szeroko rozumianej branży gastronomicznej.
Kluby i koła działające przy naszej szkole:
- Samorząd Szkolny
- klub europejski "Wspólna Europa"
- szkolne koło krajoznawczo - turystyczne
- klub młodego konsumenta
- klub smakosza
- szkolne koło PCK
- koło języka rosyjskiego
- szkolne koło sportowe
Nasza szkoła jest miejscem, gdzie stwarza się warunki do nauki wszystkim uczniom, motywuje do rzetelnej i systematycznej pracy. Przekazuje wiedzę i umiejętności pozwalające wszystkim uczniom na kontynuowanie edukacji na miarę ich możliwości.
Szkoła uczy przestrzegania norm społecznych, szacunku wobec innych, wzajemnej tolerancji oraz wzmacnia poczucie oparcia w rodzinie i wartościach wyniesionych z domu.
Więcej informacji na naszej stronie Internetowej